Hoeve Hof ter Voorde

Beschrijving

Achterin, gerenoveerde hoeve met losse bestanddelen op begraasd erf. Toegang met ijzeren hek tussen vierkante, gewitte pijlers met dekplaat en bolbekroning. Ten noorden, woonhuis van zes traveeën onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat), opklimmend tot de 17de eeuw en vergroot in de loop van de 19de eeuw (zie sporen van vlechtingen van lager dak in linker zijpuntgevel). Verankerde gewitte gevels op gepikte plint, licht getoogde vensters met vernieuwd houtwerk en wit- en zwartgestreepte luiken; idem deur. Achtergevel met kelder en opkamer in noordwestelijke hoek. Gerenoveerd interieur met bewaarde dubbele haard met 1629 gedateerde haardbalk en grijze tegelvloer.

Ten zuiden, ruime schuur en stallen met gewitte gevels op gepikte plint (rechter travee later toegevoegd) onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat), minstens opklimmend tot de 18de eeuw. Centrale, wit- en zwartgestreepte poort, geflankeerd door de vroegere overbouwde mestvaalt en berging, met laaghellend pannendak op bakstenen pijlers. Origineel gebint.

Achteraan, in de tuin, groot bakhuis met gewitte gevels op gepikte plint, voor- en achteraandak met vlechtingen en voorkamer en oven onder één zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), uit de 18de eeuw; getoogde voordeur. Derde opengewerkte travee met zichtbaar ovengewelf.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen