Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Hemelrijk

Beschrijving

In 1851 aan een veldweg tussen Beukendreef en Scheldeveldedreef gebouwde kapel door de familie De Rudder-Deynoodt van het nabije kasteel Hemelrijk, als dank voor het beëindigen van de cholera-epidemie van 1849.

Gewitte bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond, onder zadeldak (pannen) met kruisbekroning. Voorportaaltje met vierkante pijlers met Toscaans kapiteel en fronton met topoculus en opschrift: "Nood zoekt troost - O.L.V. van Hemelryk Bid v. ons".

Interieur met beeld van Onze-Lieve-Vrouw, Sint-Jozef en Sint-Antonius.

• GOEMANNE-DE POTTER M., Geschiedenis van De Pinte, s.l., s.d., p. 66-70.
  • VAN KERSCHAVER T., Kapellen in ons werkgebied, Heemkring Scheldeveld, Jaarboek XIV, 1985, p. 101-144.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen