Molenaarswoning van de Zwartegatmolen

Beschrijving

Voormalige molenaarswoning van de oorspronkelijk erachter gelegen zogenaamd "Zwartegatmolen", van 1798: stenen koren- en oliewindmolen op galerij, in 1866 omschreven als stoommolen en sinds 1929 maalderij. Gesloopt in 1964. Op het perceel ernaast stond tot 1883 een andere stenen olie- en korenwindmolen. Breedhuis op de hoek Nieuwstraat met voortuin, zeven traveeën onder zadeldak (cementpannen, nok parallel aan de straat) met rechts aandak met vlechtingen, opklimmend tot de 18de eeuw. Grijsgeschilderde voorgevel op gecementeerde plint, aflijnende getrapte daklijst. Licht getoogde deur en vensters met blauwgeschilderde luiken.

• Inventaris van de wind- en watermolens in de Provincie Oostvlaanderen, in Kultureel Jaarboek voor de Provincie Oostvlaanderen, 1961, Tweede Band, XV, 1962, p. 149.
  • GOEMANNE-DE POTTER M., Geschiedenis van De Pinte, s.l., s.d., p. 135-138.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen