Pastorie Sint-Niklaas van Tolentijn

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente De Pinte
Deelgemeente De Pinte
Straat Kerkplein
Locatie Kerkplein 1, De Pinte (Oost-Vlaanderen)
Status Verbouwd of Gesloopt

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole De Pinte (adrescontroles: 01-07-2008 - 01-07-2008).
  • Inventarisatie De Pinte (geografische inventarisatie: 01-01-1991 - 31-12-1991).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Pastorie. Dubbelhuis met voortuintje met nieuwe lage muur van 1932, oorspronkelijk in beboomde tuin met fraai ijzeren hek, gebouwd circa 1867 ter vervanging van de vroeg 19de-eeuwse pastorie.

Bakstenen gebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien, nok evenwijdig aan de straat) met klokkenstoel. Verticaliserende lisenen onder de kroonlijst verbonden doorgetrapte baksteenfries. Rondboogdeur en -vensters onder booglijst op imposten, arduinen dorpels en bewaard houtwerk met ingeschreven cirkels op de bovenverdieping. Zijgevels met aflijnende klimmende baksteenfriezen en rondboogvensters.

Bron: Bogaert C. & Lanclus K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Bogaert, Chris & Lanclus, Kathleen

Datum tekst: 1991

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Kerkplein

Kerkplein (De Pinte)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.