Kasteeldomein van De Pinte

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteeldomein van De Pinte

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kerkplein en omgeving

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kerkplein en omgeving

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel van De Pinte

Beschrijving

Oorspronkelijk buitenverblijf gebouwd door mevrouw Verniers-de Brabandene in 1847 op de plaats van een hoeve. Buitengoedje op eenvoudig rechthoekig plattegrond, bepleisterd en geschilderd parement, vijf traveeën en twee en een halve bouwlagen onder schilddak; centrale rechthoekige deur en beluikte vensters. Aanpassingen in 1881 als blijvend verblijf en parkaanleg met vijver door het tuinbouwbedrijf Burvenich. Uitbreidingen tot 'kasteel' in 1932 door H. Viteux met onder meer toevoeging van een torentravee onder koepeldak met belvedère en een zuilenportiek met bekronend terras voor de middentravee. Het pseudofronton en de balustrade met siervazen verdwenen opnieuw in 1962. Tijdens de Tweede Wereldoorlog dienstig als gemeentehuis.

Omhaagd domein met kasteel, koetshuis en paardenstallen en ijzeren hek tussen ronde gecementeerde pijlers met bolornament.

Ten oosten, gewit koetshuis van zes traveeën met anderhalve bouwlaag onder schilddak (pannen, nok loodrecht op de straat), uit midden 19de eeuw. Centrale travee met rondboognissen en poorten; rechthoekige vensters met roedeverdeling.

Achterin park, paardenstallen van 1901, met getoogde deuren tussen bakstenen lisenen en twee laadvensters onder driehoekig fronton in zadeldak.

• GOEMANNE-DE POTTER M. s.d.: Geschiedenis van De Pinte, s.l., 171-177.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen

Een meer volledige historiek van dit gebouw:

• Informatie verstrekt door Johan Van Twembeke.
  • VAN TWEMBEKE J. 2003: Historiek van het kasteel "La Pinte", Heemkring Scheldeveld, Jaarboek XXXII, 3-32.

De abstracte beeldengroep "Verbondenheid", gelegen in het kasteelpark, werd in 2012 ontworpen en gebeeldhouwd in witte marmer door Gerard Thienpont, beeldhouwer (Eke-Nazareth). Op zaterdag 22 september 2012 werd de beeldengroep plechtig en feestelijk onthuld.

• Informatie verstrekt door E. Van Lancker.
  • S.N. 2012: Bespeelbare kunst in kasteelpark Viteux te De Pinte, Infokrant gemeente De Pinte, 12.6, 26-27.