erfgoedobject

Kasteel van Hemelrijk

bouwkundig element
ID: 38498   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38498

Juridische gevolgen

Beschrijving

Zogenaamd "Kasteel van Hemelrijk". Vroegere zogenaamd "Goed te Magheret", een hoeve opgericht in de 15de eeuw door het ontginningsdomein Scheldevelde van de Gentse Sint-Pietersabdij, circa 1840 zogenaamd "Hemelrijk" en buitenverblijf van F. Deynoodt. Circa 1850 door de familie De Rudder-Deynoodt nieuw, laat-empire landhuis gebouwd in prachtig park, aangelegd door plantkundige F. De Rudder zelf, en één van de mooiste parken van de Gentse regio. Fraai ijzeren hek tussen achthoekige pijlers op arduinen sokkel en dito bekroning, vlakbij de rijksweg Gent-Oudenaarde.

Bepleisterd en beschilderd kasteeltje van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder mansardedak (leien), in zijn huidige vorm daterend van uit het eerste kwart van de 20ste eeuw met behouden kern van drie traveeën en twee bouwlagen, van circa 1850. Voorgevel met geaccentueerd middenrisaliet met zuilenportiek en terras op de verhoogde begane grond, balkon op de bovenverdieping; bekronend driehoekig pseudo-fronton met oculus. Rechthoekig omlijste vensters, benedenvensters met frontonbekroning en drielicht in het risaliet van circa 1850; venstertjes op de halve verdieping en fijne neo-empire stucmotieven op de borstweringen uit hetr eerste kwart van de 20ste eeuw.

Complex uitgebouwde achtergevel met later toegevoegde terrassen en bordestrap naar de tuin met zwemkom.

 • GEVAERT G., Don Bosco bezocht het kasteel Hemelrijk te De Pinte in 1875, Heemkring Scheldeveld, Jaarboek VIII, 1978, p. 93-98.
 • GOEMANNE-DE POTTER M., Geschiedenis van De Pinte, s.l., s.d., p. 160-170.

Bron     : Bogaert C. & Lanclus K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  : 1991


Relaties

 • Is deel van
  Mieregoed (De Pinte)
  Mieregoed (De Pinte)

 • Is deel van
  Scheldevelde en de Zeven Dreven
  De Pinte, Zevergem (De Pinte)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Kasteel van Hemelrijk [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38498 (Geraadpleegd op 18-10-2019)