Herberg Het Pyntken

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg Het Pyntken

Beschrijving

Voormalige herberg zogenaamd Het Pyntken waarnaar het gehucht en sinds 1868 de gemeente De Pinte genoemd werd. Oude herberg, reeds afgebeeld op een kaart van 1662 en opklimmend tot 1606 (jaartal bij restauratie in 1938 teruggevonden op balk en door middel van nieuwe ankers boven deur aangebracht). Opnieuw gerenoveerd voor sociale bestemming in 1985 onder leiding van architect D. Jaspaert (zie arduinen gevelsteen). Op de oude rooilijn gelegen gewit gebouw van acht traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat). Rechthoekige beluikte vensters en getoogde deur in bakstenen omlijsting (van 1938); hartvormige ankers. Nieuwbouw achteraan.

• GOEMANNE-DE POTTER M., Geschiedenis van De Pinte, s.l., s.d., p. 24-25.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen