erfgoedobject

Tuinbouwbedrijf Ch. Pynaart en L. Van Houtte

bouwkundig element
ID
38504
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38504
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig buitengoed en bloemisterij Verhoost, later tuinbouwbedrijf Ch. Pynaart en L. Van Houtte, thans stadskwekerij.

In 1854, bouw van een buitengoed zogenaamd "Les Hydragia's" door A. Verhoost op zijn uitgestrekte gronden tussen de spoorweg, Baron de Gieylaan en Groenstraat, en oprichting van de eerste bloemenkwekerij van De Pinte door zijn zoon Jules (1892). In 1911 overgenomen door Ch. Pynaartvan Gent en in 1919 door het wereldberoemde tuinbouwbedrijf L. Van Houtte uit Gentbrugge. Met 15.000 m2 broeikassen had het de volledigste en mooiste verzameling planten van Europa met export naar de hele wereld.

Circa 1935, verkaveling van deel van de gronden, de huidige Koning Albert- en Koning Leopoldlaan, op gronden ten noordoosten hiervan de latere J. Anthierens-, Azalea- en Begonialaan.

In 1952, aankoop van een aantal gronden door de stad Gent met inrichting van koude kweekbakken voor de stadskwekerij. Thans nog bestaande gebouwen van circa 1913 met enkel behouden schoorsteen van oude stookinstallatie. Alle serres vernieuwd. Het vroegere buitengoed van Verhoost werd gesloopt in 1961.

  • GOEMANNE-DE POTTER M., Geschiedenis van De Pinte, s.l., s.d., p. 178-182.

Bron     : Bogaert C. & Lanclus K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Tuinbouwbedrijf Ch. Pynaart en L. Van Houtte [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38504 (Geraadpleegd op )