Teksten van Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie met tuin

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38514

Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie ()

Achterin gelegen, omgracht dubbelhuis in Lodewijk XV-stijl, nieuw gebouwd in 1765 in opdracht van abt Gudwaldus Seiger van de Gentse Sint Pietersabdij. Zijn wapenschild en leus "EX BELLO PAX" werd verwerkt in het stucwerk van één van de schouwen. Abt Seiger was de voorlaatste abt van de Sint-Pietersabdij (1760-1788). De periode van Seiger betekende voor de Genste abdij een bloeiperiode met feesten, bals en banketten. De abdij was toen de rijkste abdij der Nederlanden. Deze rijkdom van de abdij spiegelt ook af op de modieuze inrichting van de pastorie van Zevergem. De abdij verkreeg de grond van 440 roeden bij ruiling met Joost van Oostende. Een nieuwe pastorie was nodig daar de oude pastorie in zeer slechte staat verkeerde. De werken werden uitgevoerd door abdijbouwmeesters Van den Haute en De Villegas. De pastorie werd recent gerenoveerd.

Het oorspronkelijke toegangshek bevindt zich in de uiterst rechtse hoek en heeft bakstenen pijlers met een nieuwe poort. Het geeft toegang tot de koetsgebouwen. Een smal hek tussen bakstenen pijlers met siervaasbekroning geeft momenteel toegang tot de pastorie.

Vroeger geschilderde, nu gedecapeerde, voorgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak met centraal een driehoekig fronton met oculus. De rechterzijgevel vertoont sporen van vlechtingen. De licht getoogde vensters zijn vlak omlijst met doorlopende banden. Centrale spiegelboogdeur in dito omlijsting, met bovenlicht en waaier. De afgelijnde geprofileerde bepleisterde daklijst steunt op rocailleconsoles uitgevoerd door J. Lauwers. Identieke, onbeschilderde bakstenen achtergevel, met driepas en vierkant venstertje in fronton.

Het interieur beschikt over de traditionele 18de-eeuwse indeling met centraal een gang en langs weerszijden daarvan twee salons. Verschillende 18de-eeuwse elementen verrijken het interieur: hal met rondboognis met schelpmotieven, paneeldeuren en 18de-eeuwse trap. Verschillende kamers met schouwmantels met rocaillestucwerk en stucplafonds zowel op de gelijkvloerse als bovenverdieping. Het salon achteraan rechts is voorzien van wandschilderingen met classicistische tuinlandschappen in geschilderde stucomlijstingen met bloemenguirlandes, schouw met wapenschild met leuze "EX BELLO PAX" en attributen van abt Gudwaldus Seiger van de Gentse Sint Pietersabdij. Volgens de rekeningen werd het salon uitgevoerd door J. Lauwers. Een tweede salon bevat muurschilderingen met bloemenstillevens en aan linten opgehangen bloementuilen. De schilderingen kunnen gesitueerd worden op de overgang tussen Lodewijk XV en XVI-stijl. De schilderingen met bloemen getuigen nog van de gratie en natuurlijkheid van het rococo terwijl de eerste tekenen van de strakke Lodewijk XVI-stijl met zijn strikken en opgehangen motieven reeds herkenbaar zijn. Op de bovenverdieping twee 18de-eeuwse wandkasten.

Rechts in de tuin bevinden zich de voormalige koetshuizen daterende uit het tweede kwart van de 18de eeuw. De gevel telt vier traveeën onder een zadeldak met zijpuntgevels met vlechtingen. De voorgevel heeft deels gedichte korfboogpoorten in bepleisterde platte banden.

De tuin kenmerkt zich door een centrale rechthoekige open zone welke vermoedelijk een formele aanleg had. Eromheen werd een vrijere aanplant voorzien. De tuin is voor 3/4 omwald.

  • Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DO002268, Pastorieën (MERTENS J., 2004).

Auteurs:  Mertens, Joeri
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Mertens J. 2004: Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie met tuin [online], https://id.erfgoed.net/teksten/173926 (geraadpleegd op ).


Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie ()

Achterin, nog omgracht dubbelhuis in Lodewijk XV-stijl, nieuw gebouwd in 1765 in opdracht van abt G. Seiger van de Gentse Sint-Pietersabdij onder leiding van de abdijbouwmeesters M. Van den Haute en L. De Villegas.

Oorspronkelijk toegangshek in uiterst rechterhoek, met bakstenen pijlers en nieuwe poort. Huidige, latere axiale toegang met smal hek tussen bakstenen pijlers met siervaasbekroning.

Voorheen lichtgroengeschilderde bakstenen voorgevel, heden gedecapeerd, van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien, nok parallel aan de straat) met centraal driehoekig fronton met oculus. Rechter zijgevel met sporen van vlechtingen. Licht getoogde, vlak omlijste vensters met doorgetrokken platte banden; nieuw houtwerk. Centrale spiegelboogdeur in dito omlijsting, met bovenlicht en ijzeren waaier. Aflijnende geprofileerde bepleisterde daklijst op rocailleconsoles, uitgevoerd door J. Lauwers, onder driehoekig fronton.

Identieke, onbeschilderde bakstenen achtergevel, met driepas en vierkant venstertje in fronton.

Interieur met 18de-eeuwse elementen: hal met rondboognis met schelpmotief, paneeldeuren en 18de-eeuwse trap achteraan. Verschillende kamers met schouwmantels met rocaille-stucwerk en stucplafonds. Salon achteraan rechts met fresco's en classicistische tuinlandschappen in geschilderde stucomlijsting met bloemenguirlandes, schouw met wapenschild met leuze "ex bello pax" en attributen van abt Gudwalus Seiger van de Gentse Sint-Pietersabdij, volgens rekeningen uitgevoerd door J. Lauwers.

Rechts in tuin, voormalige koetshuizen van vier traveeën onder zadeldak (pannen, nok evenwijdig aan de straat) met zijpuntgevels met vlechtingen, eveneens uit tweede helft 18de eeuw. Voorgevel met deels gedichte korfboogpoorten in bepleisterde platte banden.

  • Rijksarchief Gent, Sint-Pieters II, nummer 1465.

Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Bogaert C. & Lanclus K. 1991: Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie met tuin [online], https://id.erfgoed.net/teksten/38514 (geraadpleegd op ).