Hoeve Hof ten Broecke

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof ten Broecke

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Omwalde hoeve Hof ten Broecke

Beschrijving

Omwalde hoeve met losse bestanddelen op deels verhard en met gras begroeid erf met ijzeren hek in zuidoostelijke hoek, rechts van woonhuis.

Volgens kaart van 1689 met afzonderlijk omwald opper- en neerhof. Ten zuidoosten, woonhuis van vijf + twee traveeën onder verspringend zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), opklimmend tot de 17de of 18de eeuw (rechter travee), aangepast en uitgebreid in de 19de eeuw. Verankerde gewitte erfgevel op gecementeerde plint en aflijnende geprofileerde daklijst. Licht getoogde vensters met kleurig geschilderde luiken; deur met sponning. Straatgevel met opkamervenster in het zuidoosten.

Ten zuidwesten, gewitte schuur en stallen onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat), rechthoekige poorten en deuren met gestreept houtwerk en luchtgaten in linker zijpuntgevel. Voor- en achteraan met uitgebouwde stallen onder doorgetrokken dakschild. Ten noordwesten, gewitte stallen met mestvaalt ervoor.

• Rijksarchief Gent, Kaarten en plans, nummer 409.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen