• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeven en Villa De Blijpoel met omgeving

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Hoeven en Villa De Blijpoel met omgeving

Beschrijving

Oude site met walgracht en voormalig leen van de Gentse Sint-Pietersabdij, gelegen bij de "dries". Heden gerenoveerde hoeve met behouden brede vierkante omwalling; toegangshek tussen vierkante pijlers in westen.

Ten zuiden, langgestrekte hoeve met woonhuis van zeven traveeën (rechts) tussen zijaandaken met vlechtingen, schuur van drie traveeën en lagere stallen van zes traveeën onder verspringende zadeldaken (pannen, nok loodrecht op de straat). Woongedeelte opgetrokken in twee fasen: drie linkertraveeën met binnenin 17(4?)0 gedateerde moerbalk, vier rechtertraveeën met 1757 gedateerde balk en jaaranker in rechter zijtop. Vernieuwd bakstenen parement (voorheen okerkleurig gekalkt), toegevoegde dakvensters en vensters met nieuw houtwerk. Behouden getoogde deur.

Interieur met bewaarde versierde eikenhouten balken onder meer op natuurstenen console, met jaartal 17(4?)0 en 1757.

In noordoostelijke hoek van omgrachting, gerestaureerd bakhuis van het samengestelde type. Onder meer behouden houten anker.

• Archief Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, dossier 1293.
  • Rijksarchief Gent, Kaarten en plans, nummer 409.