Sint-Jozefkapel met treurwilg

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Jozefkapel met treurwilg

• omvat de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Jozefkapel

Beschrijving

Op het kruispunt van de Veldstraat met de Weldendreef staat de Sint-Jozefkapel met een imposante treurwilg. De boom heeft een stamomtrek van 327 cm. De neogotische bakstenen kapel van één travee onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat) werd gebouwd in 1878 in opdracht van de kasteelheren van het Kasteel van Welden en behoort nog tot het kasteeldomein. Hoge voorpuntgevel tussen hoogoplopende hoekpilasters met door hogels en kruisbloem afgezette pinakels. Beglaasde spitsboogdeur in bakstenen archivolten. Drielob in achtergevel. Rechts van de kapel werd een treurwilg aangeplant zodat dit een opvallend visueel ensemble vormt in de as van de Weldendreef en het Kerkdreefken.

Interieur met gepolychromeerd Sint-Jozefbeeld op altaar.

• BOGAERT C. & LANCLUS K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Verdurmen, Inge; Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen