Vierschaar

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vierschaar

Beschrijving

Voormalige vierschaar of plaatselijke rechtbank van de heerlijkheid van Welden onder meer met schandpaal die nu bij de kerk staat (zie Sanderus figuur 196). Tegenover de oorspronkelijke ingang van het kasteel gelegen semigesloten hoeve op deels verhard en met gras begroeid erf toegankelijk via ijzeren hek tussen bakstenen pijlers met arduinen dekplaat, aansluitend bij de stallen rechts van het huis.

Ten noorden, aan de dreef palend woonhuis van zes traveeën onder steil en mank zadeldak (pannen, nokrichting parallel aan de straat) met rechts aandak met vlechtingen, kern uit de 17de eeuw, heden voornamelijk 18de-eeuws voorkomen. Verankerde gewitte gevels op gepikte plint. Straatgevel met aflijnende getrapte daklijst, rechter travee met geschilderd zandstenen kruiskozijn met in ruiten geschilderde luiken en links gekoppelde vensters met kleine roedeverdeling en dito luiken. Centraal, twee gekoppelde deuren met lateiconsooltjes, afgeschuinde dagkanten en doorlopende latei. Boven linker deur, geprofileerde druiplijst en hardstenen ovale gevelsteen met opschrift: "siet niemant an - gheeft elck het sync" en bekronende ronde plaat van zonnewijzer (?). Rechts lagere staltravee met blinde straatgevel en rechts aandak met vlechtingen, korfboogvenstertje en steigergat. Erfgevel met opkamervenster in zuidwestelijke hoek boven kelder, rechthoekige deur en vierkante venstertjes.

Interieur met balklagen met versierde moerbalken en haard.

Ten westen, grote gewitte dwarsschuur op gepikte plint, onder hoog zadeldak (pannen, nokrichting loodrecht op de straat). Straatgevel met luchtgaten met aanleunende hekpijler, onder meer grote doorrit en korfboogdeurtjes in erfzijde. Ten zuiden, lage, gewitte stallen onder zadeldak (nokrichting parallel aan de straat).

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen