Goed ter Beenen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Goed ter Beenen

Beschrijving

Zogenaamd "Goed ter Beenen", voorheen ook zogenaamd "Goed te Maaigem" of "Hof ter Zickele", naar de eerste heren, de Van der Zickele, die het goed in cijns kregen van de graaf van Vlaanderen in de 12de eeuw. In 1359 door Lodewijk van Male tot leen gemaakt en met de heerlijkheid van Nazareth verenigd en steeds in het bezit gebleven van de heren van Nazareth, sedert 1603 de familie van Rockolfing. In het landboek van 1777 omschreven als "behuyst pachthof genaemt 't goet te Maygem met de wallen", eigendom van Louis Emmanuel van Rockolfing. Type van site met walgracht opklimmend tot de late middeleeuwen met oorspronkelijk meervoudige omwalling met omwalde motte of opperhof met herenverblijf (nu volledig verdwenen) en aansluitend rechthoekig omwald neerhof met behouden gebouwen.

Heden achterin gelegen hoeve met losstaande bestanddelen, toegankelijk via een aardeweg en ijzeren hek tussen gemetste hekpijlers. Oprit eertijds verhard met puin van het kasteel van Kervyn de Volkaersbeke, gesloopt na de Tweede Wereldoorlog. Laatste resten van de rechthoekige omwalling gedempt in 1975.

Woonhuis ten westen, van zes en vier traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), in zijn huidige vorm daterend uit de 19de eeuw(?). Aangepaste, verankerde en grijsgeschilderde erfgevel op donkergrijze plint. Rechthoekige en licht getoogde vensters met luiken en getoogde deur. Sporen van gedicht venster en deur op de brede penanten in rechter travee.

19de-eeuwse dienstgebouwen zonder verdere noemenswaardigheden.

• Rijksarchief Gent, Fonds Nazareth, nummer 25.
  • DE POTTER F. - BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten in de Provincie Oost-Vlaanderen, reeks I, deel 5, Gent, 1864-70, p. 42-43.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen