Hoeve Groot Biezenhof

Beschrijving

Nog deels omgrachte hoeve met aangepast woonhuis waarvan de archieven teruggaan tot de 14de eeuw. Afgelegen gebouwencomplex, in de nabijheid van de Biezenbeek, ook zogenaamd Kasselrijbeek, oorspronkelijk gelegen binnen een vierkante omwalling met toegang in het zuiden. Nog deels bewaarde vierkante pijlers met ijzeren hek.

Ten noorden, woonhuis van vijf traveeën onder mank zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), minstens opklimmend tot de 18de eeuw. Witgeschilderde gecementeerde gevel met vernieuwde rechthoekige vensters onder bakstenen strek. Centrale rondboogdeur onder nieuwe bakstenen strek en recente deur. Achtergevel met toegevoegde keuken onder mank zadeldak, uit de 19de eeuw, eveneens met rondboogdeur en vierkante vensters.

Grotendeels aangepast interieur met links en rechts van de vernieuwde haard behouden stucplafond met kruisribgewelfjes en bewaarde zware eikenhouten balken met versierde balkzolen, rustend op natuurstenen consoles.

Ten oosten, ruime dwarsschuur met gewitte bakstenen gevels onder breed zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat). Centrale in het dak verhoogde poort met links ervan houten uitbouw en rechts een wagenhuis. Ten noorden, achteraan, 19de-eeuws bakhuis.

• KERCKHAERT N., Oude Oostvlaamse hoeven, Gent, 1977, p. 43-44.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen