Herenhuis in second empirestijl

Gemeente Mechelen

• Actualisatie Mechelen historische binnenstad (actualisaties: 01-01-2007 - 06-12-2007).
  • Adrescontrole Mechelen historische binnenstad (adrescontroles: 10-12-2007 - 10-12-2007).

is beschermd als monument Herenhuis in second empirestijl

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis van 1854

Beschrijving

Enkelhuis met second-empirekenmerken; vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien). Oorspronkelijk dubbelhuis van zeven traveeën opgetrokken in het midden van de 19de eeuw, waarvoor bouwaanvraag van 1854; de twee rechtertraveeën werden herbouwd tot een afzonderlijk huis (nummer 69), waarvoor bouwaanvraag van 1883.

Lijstgevel met similiparement; gebruik van arduin voor omlijstingen, balkon, hoge plint met keldergaten. Bouwlaag gemarkeerd door doorgetrokken lekdrempels, puilijst en kroonlijst op uitgewerkte stucconsoles waartussen casementen. Rechthoekige benedenvensters met afgeronde bovenhoeken in een geprofileerde omlijsting; schouderboogvormige bovenvensters in een geriemde omlijsting met consolesleutel waarboven rijke stucdecoratie, onder meer met maskerkop; verdiepte borstweringen. Deurtravee afgelijnd door pilasters met verdiepte schachten. Rechthoekige deur met afgeronde bovenhoeken in een geprofileerde omlijsting; erboven balkon voorzien van geajoureerde leuning tussen postamenten op uitgewerkte consoles; deurvenster zoals andere bovenvensters.

• STADSARCHIEF MECHELEN, Berlemont F., Persoonlijk archief: Bruul (Archief 1854/1 1 en 1883/ 134).

Auteurs: Eeman, Michèle; Kennes, Hilde & Mondelaers, Lydie