erfgoedobject

Meulenaars kasteel

bouwkundig element
ID: 38559   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38559

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Meulenaars kasteel
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Voorheen zogenaamd "Coudenhof" later "Meulenaars kasteel" van het oude omwalde "Coudenhof" is de geschiedenis onbekend. In de 18de eeuw eigendom van de familie Meulenaare en omgevormd tot "speelgoed" (zie landboek van 1777). 18de-eeuwse kaarten tonen een rechthoekige omwald site gelegen te midden van bossen die door rechtlijnige dreven doorsneden zijn met kasteel en dienstgebouwen in de noordwesthoek van de omwalling. Kasteel verbouwd in bepleisterde neoclassicistische stijl onder leiding van L. Minard in 1847, gesloopt in 1974 en vervangen door een landelijke villa verderop in de behouden tuin. Ook de rechthoekige omwalling met toegangsbrug aan westzijde, talrijke dreven en de thans gerenoveerde dienstgebouwen bleven behouden.

Langgestrekt, met de rechter zijgevel aan de westelijke walgracht grenzend bakstenen gebouw van elf traveeën en één bouwlaag onder geknikt zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat) tussen zijaandaken met vlechtingen, daterend uit de eerste helft van de 18de eeuw. Voorgevel gericht naar het noorden, met verankerd bakstenen parement, geritmeerd door rechthoekige vensters met sponning en luiken (vernieuwd houtwerk met roedeverdeling). Rechthoekige deuren in tweede en zesde travee. Korfboogpoorten van de vroegere koetshuizen in de derde, vierde en vijfde travee. Aflijnende platte banden met oren. Getrapte daklijst bij de vier eerste en de laatste travee. Toegevoegd getrapt dakvenster met windwijzer boven de vierde travee. Linker zijgevel met korfboognisjes met vensters en aangebouwde lagere garage.

 • Rijksarchief Gent, Fonds Nazareth, nr. 25.
 • Rijksarchief Gent, Kaarten en plans, nr. 2289, 2811.
 • Rijksuniversiteit Gent, Fonds Vliegende Bladen, I, Nazareth.
 • DE POTTER F. - BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten in de Provincie Oost-Vlaanderen, reeks I, deel 5, Gent, 1864-70, p. 15.
 • KERCKHAERT N., Oude Oostvlaamse hoeven, Gent, 1977, p. 92.
 • VAN POUCKE H., Beelden uit vervlogen dagen, Bijdrage tot de Geschiedenis van de Gemeente Nazareth, Zingem, 1975, p. 131.

Bron     : Bogaert C. & Lanclus K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs : Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  : 1991


Relaties

 • Is deel van
  Nazareth
  Nazareth (Nazareth)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Meulenaars kasteel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38559 (Geraadpleegd op 26-05-2019)