Hoeve De Roopoorte

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve De Roopoorte

Beschrijving

Heden zogenaamd De Roopoorte, voormalig zogenaamd Goed ten Grooten Hove (1407) of "Groot Hof" (18de eeuw, Ferrariskaart). Voorheen in rechthoekige omwalling, van het type site met walgracht, opklimmend tot de late middeleeuwen. Archiefbronnen gaan terug tot de 15de eeuw en vermelden de Gentse familie de Gruutere als eigenaar. In het landboek van 1777 omschreven als "bewalt speelgoet" van de heer Nuytens en voorgesteld als één gebouw gelegen in een meervoudig omgracht site. Mogelijk oorspronkelijk één geheel met het zuidwest-aansluitend vierkant omwald site dat als neerhof van dit opperhof fungeerde.

Heden hoeve met losse bestanddelen met aangepast woonhuis, stallen en een toegangspoort, gedempte wallen sinds de aanleg van de autosnelweg onmiddellijk ten noorden hiervan. Achterin gelegen gebouwen bereikbaar via een verharde weg tussen de velden.

Ten zuiden, imposant poortgebouw van gewitte baksteen met hoge rondboogvormige doorrit en bekronende tuitgevel met vlechtingen, top- en schouderstukken, onder zadeldak (pannen, nok parallel met de straat). Oorspronkelijke houten poort verdwenen. Geveltop met barokke oculus onder waterlijstje met verweerde hangende voluten en gedateerde cartouches "ANNO" "1715". Beplankte achtertopgevel (nu kunststof). Flankerende, trapsgewijze afdalende muurtjes afgezet met ezelsrug, achtergevels met schuin afdalende gewitte bakstenen muren, links met behouden vlechtingen. Staldeurtjes onderaan.

Ten noorden, boerenwoning van heden zes traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel met de straat), minstens opklimmend tot de 18de eeuw. Verankerde gewitte erfgevel op gecementeerde plint. Links, later toegevoegde bakstenen travee met dakvenster. Rechthoekige, nu verlaagde vensters met luiken. Centrale rechthoekige deur met bovenlicht, deurkalf op consooltjes, omschrijvende bakstenen omlijsting met oren. Overstekend dakschild op balkjes. Rechts aangebouwde recentere stallen onder lessenaarsdak.

Interieur met behouden balklaag met versierde moerbalk. Ten westen, gewitte bakstenen schuur en stallen onder overstekend zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat) tussen zijaandaken met vlechtingen, vermoedelijk uit het vierde kwart van de 18de eeuw. Links travee voor schuur met hoge rechthoekige poort en luchtgaten, rechts travee stallen met getoogde en rechthoekige deuren en vierkante venstertjes. Ervoor mestvaalt.

• Rijksarchief Gent, Fonds Deinze, nummer 25.
  • Rijksarchief Gent, Kaarten en plans, nummer 2811, 2289.