Classicistisch herenhuis

Beschrijving

Eertijds stond hier de woning van Michiel Coxie. Huidig gebouw waarvoor bouwaanvraag van 1779 opgetrokken in opdracht van graaf de Bergeyck.

Breedhuis van tien traveeën en drie bouwlagen onder gecombineerd zadel-schilddak (leien). Streng classicistische lijstgevel met zandstenen parement gemarkeerd door links en rechts een poortrisaliet. Verticale ritmering door middel van verdiepte muurvlakken met rechthoekige vensters gescheiden door smalle lisenen. Poorttravee oorspronkelijk uitlopend op zandstenen attiek met arduinen balustrade en siervaasbekroning, links heden verdwenen. Rondboogvormige vleugeldeuren ingeschreven in een rechthoekige zandstenen omlijsting voorzien van neuten, imposten en arduinen druiplijst op dito Lodewijk XVI-consoles. Aansluitend rechthoekig bel-etagevenster in geriemde omlijsting onder arduinen druiplijst. Rechthoekige vensters voorzien van toegevoegde arduinen lekdrempels op de bel-etage en ijzeren hekjes op de lagere hoogste bouwlaag. Houten kroonlijst op klossen. Deels verbouwde begane grond.

• STADSARCHIEF MECHELEN, Inventaris gevels, nummer 152.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde