erfgoedobject

Kasteeltje Pavilion de la Tourelle

bouwkundig element
ID: 38575   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38575

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig kasteeltje zogenaamd "Pavilion de la Tourelle", thans school voor kinderverzorgsters en kinderkribbe van de cisterciënzerinnen. Oorspronkelijk kasteeltje in L-vorm met hoektorentje, gebouwd door de baronessen Marie, Louise en Augusta Kervyn de Volkaersbeke in 1882. Marie Kervyn werd moeder Lutgarde der zusters cisterciënzerinnen en schonk het kasteeltje aan het klooster in 1912. Het vormt het rechts deel van het huidige gebouw. De linkse vleugel werd in 1922 toegevoegd, de kapel rechts achteraan in 1931 door D.M. en G. De Bakker (zie gevelsteen). Oorspronkelijk neogotisch kasteeltje van donkere baksteen met naar het oosten gerichte voorgevel, thans rechterzijgevel. De huidige voorgevel (naar het zuiden), een deel van de vroegere achterbouw van 1882 en een aansluitend gedeelte van 1922, vertoont een L-vormige opstelling met een galerij op zuilen met bekronend terras voor de uitspringende middentravee. Het rechtse risaliet, de zijgevel van het 19de-eeuwse gebouw vormt een brede trapgevel met Brugse travee waarin kruiskozijnen gevat zijn en wordt op de begane grond gemarkeerd door een fraaie serre met gebogen dak op gietijzeren zuiltjes. De vroegere voorgevel, thans rechter zijgevel met één rechte travee en gelijkaardige trapgevel met brede Brugse travee voorafgegaan door een bordestrap. Middenpenant bovenaan met gevelsteen met wapenschild van de familie Kervyn en jaartal 1882. Rechts aanleunende zeshoekige traptoren, thans met kantelenbekroning in plaats van het oorspronkelijke torentje. Ten Oosten, aansluitende nieuwe vleugel met kapel en schoolgebouw van 1931.

  • VAN POUCKE H., Beelden uit vervlogen dagen, Bijdrage tot de Geschiedenis van de Gemeente Nazareth, Zingem, 1975, p. 129.

Bron     : Bogaert C. & Lanclus K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  : 1991


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Kasteeltje Pavilion de la Tourelle [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38575 (Geraadpleegd op 28-11-2020)