Twee burgerhuizen

Gemeente Mechelen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Twee burgerhuizen

omvat de bescherming als monument Burgerhuis
gelegen te Bruul 94 (Mechelen)

gelegen te Bruul 98 (Mechelen)

Beschrijving

Twee gelijkaardige tegenhangers met neo-Lodewijk XVI-kenmerken uit het begin van de 20ste eeuw; drie bouwlagen en dito traveeën onder pseudo-mansardedak (leien).

Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevels met rechthoekige muuropeningen in een vlakke arduinen omlijsting onder gestrekte druiplijst; arduinen lekdrempels, tot puilijst doorgetrokken op de benedenverdieping. Kordonlijst op de bel-etage onderbroken voor een centraal balkon met gietijzeren leuning op consoles. Tweede bouwlaag van nummer 94 voorzien van deurvensters en doorlopende leuning. Hoger opgetrokken middenpartij: dakvenster onder gebogen druiplijst met strekse uiteinden, voorzien van oculus waaronder afhangend festoen. Flankerende oeils-de-boeuf. Begane grond totaal gewijzigd.

Auteurs: Eeman, Michèle; Kennes, Hilde & Mondelaers, Lydie