erfgoedobject

Herberg en winkel

bouwkundig element
ID
38582
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38582

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige herberg "'t Konijntje" en winkeltje. Op de oude rooilijn ingeplante boerenwoning (voorheen ook herberg) met gewitte gevel op gepikte plint, vijf traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), minstens opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Rechthoekige vensters met duimen en rechthoekige en licht getoogde deuren. Bewaarde haard en pomp binnenin.

Links op de nieuwe, vooruitspringende rooilijn aangebouwd huis met winkel, daterend van 1920 en gebouwd als café, beantwoordend aan de toenmalige nieuwe hygiëne normen. Bakstenen huis met één bouwlaag onder geknikt zadeldak (leien en mechanische pannen) met dakkapellen, rechts winkeltravee met opengewerkte pui en bekronend dakvenster. Winkelinrichting van 1920 met onder meer de toog van het vroegere café, namelijk een 18de-eeuwse altaartafel afkomstig uit een kapel.


Bron     : Bogaert C. & Lanclus K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herberg en winkel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38582 (Geraadpleegd op )