Beerhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Beerhof

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Beerhof

Beschrijving

Gelegen op de grens met Eke. Voorheen omwalde site, mogelijk van het type site met walgracht opklimmend tot de late middeleeuwen en waarvan de archiefteksten teruggaan tot de 15de eeuw. Vermoedelijk zogenaamd naar een zekere Marten de Beer, eigenaar in de 16de eeuw. Heden deels omhaagde hoeve met losse bestanddelen met aangepast woonhuis ten oosten, schuin ingeplant wagenhuis ten zuiden en ruime schuur en stallen ten westen van het met gras begroeid erf. Gewitte bakstenen hekpijlers onder pannen ezelsrug van het oorspronkelijke toegangshek ten noorden.

Woonhuis met vernieuwd parement van donkere baksteen op gecementeerde plint. Vernieuwde rechthoekige vensters onder betonnen latei. Nog gewitte zij- en achtergevel. Aangepast interieur. Ten zuiden, witgekalkt wagenhuis van drie traveeën met twee korfboogopeningen aan de erfgevel, onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), links zijaanbouwsel. Deels gewitte bakstenen schuur met rechthoekige deuren en poorten onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat) met sporen van een lagere kern met vlechtingen in rechter zijpuntgevel. Ten oosten, achter het woonhuis, alleenstaand bakhuis met oven onder lager zadeldakje.

• KERCKHAERT N., Oude Oostvlaamse hoeven, Gent, 1977, p. 21.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen