Hoeve Stede ter Steene

Beschrijving

Voormalig zogenaamd "Stede ter Steene", opklimmend tot eind 14de eeuw, sinds eind 18de eeuw bekend als "Papelen kasteel", naar de toenmalige eigenaar Dionesius Papeleu. In het landboek van 1777 omschreven als: "behuyst pachthof en speelgoet mette wallen ende een singele". Oorspronkelijk rechthoekig omwald goed met toegang in het zuiden en lange toegangsdreef. Bij de aanleg van de nabije autosnelweg werden de wallen gedempt en een grote vijver aangelegd ten westen van het goed. Thans ontpleisterd gebouw met talrijke sporen van verbouwingen, mogelijk opklimmend tot de late middeleeuwen.

Hoofdgebouw (voormalig "speelgoed") van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat straat), doch in kern één bouwlaag hoog huis onder steil zadeldak (zie sporen van vlechtingen in linker zijpuntgevel). Tweede verdieping vermoedelijk eind 18de eeuw toegevoegd samen met de aanpassing van de benedenvensters en het interieur als verbouwing tot speelgoed door D. Papeleu. Huidige voorgevel: verankerde bakstenen lijstgevel met verhoogde begane grond en dubbele steektrap (6 treden) met bordes afgezet met recente natuurstenen leuning. Rondboogvensters (nieuw houtwerk) ter vervanging van de oorspronkelijke hoge kruiskozijnen waarvan de sporen nog zichtbaar zijn. Derde travee met rondboogdeur (nieuwe metalen deur en bovenlicht), links en rechts met sporen van vroegere zijlichten of venstertjes. Rechthoekige bovenvensters, in drie linker traveeën met sponning en zandstenen hoekblokken met bewaarde duimen en zandstenen lateien en dorpels. Overstekend dakschild rustend op modillons. Bepleisterde en beschilderde achtergevel met getraliede keldervensters, gedichte of gedeeltelijk gedichte rondboogvensters op de begane grond en rechthoekige bovenvensters. Iets vooruitspringende linker travee. Gedicht rondboogvenster in tweede travee met erboven sporen van rollaagjes en zandstenen hoekblokken van het vroegere kruiskozijn.

Interieur met bewaarde elementen van de laat-18de-eeuwse paneeldeuren en een kamer met beschilderde schouw met empiremotieven. Gewelfde kelder (gedeeltelijk opgehoogd), toegankelijk via een steekboogdeurtje in linker zijgevel en onder de buitentrap.

Rechts van het hoofdgebouw, lager gedeelte van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat), met rechts zijaandak met vlechtingen, schouderstukken en topstuk, opklimmend tot de 17de eeuw. Voorgevel met twee verhoogde rechthoekige vensters met sponning, zandstenen hoekblokken en duimen onderaan. Sporen van een steekboogdeur in linker travee. Rechter zijpuntgevel met nieuwe rechthoekige deur en vensters in gecementeerde omlijsting. Twee korfboogvormige zolderluiken in de top. Achteraan uitgebouwde recente keuken en eveneens aangepast interieur. Bijhorende dienstgebouwen volledig verbouwd of van recente datum.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen