Hoeve Goed ter Linden

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woonhuis Goed ter Linden

Beschrijving

Vermeld vanaf de 16de eeuw. Nog gedeeltelijk omwalde hoeve, eertijds eigendom van de Bijloke in Gent, door de Sticheldreef (linden) verbonden met het Vertruynengoed of Blauw Huis, het centrum van de uitbatingen van de Bijloke in Nazareth sinds de 13de eeuw. Goed bewaard woonhuis ten noorden, oude stallen ten noordwesten, door nieuwe bouw verbonden met een 19de-eeuwse schuur ten westen en recente bedrijfsgebouwen en stallen ten oosten van het deels met gras begroeid erf.

Woonhuis van zeven traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat) tussen zijaandaken met vlechtingen, in zijn huidige vorm minstens daterend uit de eerste helft van de 18de eeuw. Verankerde witgekalkte gevels op gecementeerde plint. Getraliede rechthoekige vensters met roedeverdeling, sporen van vlakke omlijstingen. Rechthoekige deur met tussendorpel. Overstekend dakschild op fraai uitgesneden modillons. Rechts zijaandak met steekboogvormig zolderluik en bekronende oculus in bakstenen omlijsting met sluitsteen.

Interieur met bewaarde balklaag met zware geprofileerde moerbalk. Ten noordoosten, gewitte bakstenen stallen onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), rechter zijgevel met sporen van vlechtingen, opklimmend tot de 18de eeuw. Getoogde en rechthoekige deur en laadvenster onder klimmend dakschild. Links en rechts recentere aanbouwsels.

Ten westen, ruime bakstenen schuur van zeven traveeën onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat), uit de 19de eeuw met rechthoekige en getoogde poort.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen