• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Voorheen omwalde hoeve, volgens 18de-eeuwse documenten zogenaamd "Verbrande Hofstede" en in landboek van 1762 omschreven als een hofstede met mote. Vermoedelijk site met walgracht opklimmend tot de late middeleeuwen met een bewoningszone in onregelmatige vorm, volledig omringd door brede grachten. Thans nog gedeeltelijk omwalde hoeve met woonhuis, volgens kadasterkaarten uit de eerste helft van de 19de eeuw, doch naar verluidt voorheen met 18de-eeuw-gedateerde balk, en 19de-eeuwse(?) schuur en stallen. Erf toegankelijk via een brugje met ijzeren hek tussen twee linden.

Woonhuis van zes traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat) tussen zijaandaken met vlechtingen. Verankerde, witgekalkte gevels op gecementeerde plint. Rechthoekige deur en vensters ingecementeerde omlijsting (nieuw houtwerk).

Ten zuiden, ruime bakstenen schuur en stallen met oudere kern, later vernieuwd en bakhuis ten westen.

• Rijksarchief Gent, Fonds Eke, nr. 150.
  • Rijksarchief Gent, Kaarten en plans, nr. 357.