Sint-Annakapel

Gemeente Nazareth

• Adrescontrole Nazareth (adrescontroles: 01-03-2008 - 01-03-2008).
  • Inventarisatie Nazareth (geografische inventarisatie: 01-01-1991 - 31-12-1991).

is beschermd als monument Sint-Annakapel

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Sint-Annakapel

Beschrijving

Door linden beschaduwde kapel van 1746. Naar verluidt opgericht in een periode van besmettelijke ziekte als halte op de bedevaartweg van Deerlijk naar Bottelare. Verankerd gewit bakstenen gebouwtje op gepikte plint, met twee traveeën onder zadeldak (pannen). Voorgevel met barokke in- en uitgezwenkte top en bekronend driehoekig fronton. Steekboogdeur in bakstenen omlijsting met oren en gebogen waterlijst met bekronende rondboognis voor heiligenbeeldje. Links en rechts hiervan, uitspringende zwartgeschilderde bakstenen jaarcijfers 17/46. Ronde oculus met ijzersmeedwerk, onder roodgeschilderde waterlijst onder driehoekig fronton met hartvormig anker in de top. Identieke oculi in de zijgevels.

Mobilair. Gemarmerd barokaltaar (18de eeuw) toegewijd aan Sint-Anna met polychroom stenen beeld van Sint-Anna-ten-Drieën (18de eeuw), gepolychromeerd houten beeld van aanbiddende engel met palmtak, smeedijzeren kaarsenkroon, gedateerd 176(0) en 18de-eeuwse kaarsenstaander.

• VLERICK C. 1987: Kapellen in ons werkgebied, Heemkring Scheldeveld, Jaarboek XVI, 105-125.

Auteurs: Bogaert, Chris & Lanclus, Kathleen