Brouwerij Ide

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij Ide

Beschrijving

Voormalige Brouwerij Ide. Leegstaande industriële gebouwen op de hoek Brouwerijstraat, Steenweg en Stationsstraat. Circa 1872 kocht Francis Ide de oude herberg "De Croone", waarvan het bestaan teruggaat tot de 16de eeuw, met stokerij en richt er een brouwerij op in de aanpalende boerderij, waarvan nog enkele elementen resten. Zwaar beschadigd in 1918. De herberg werd gesloopt en de brouwerijgebouwen vernield en uitgebreid, onder meer met koelinstallatie voor lage-gistingbieren in de jaren 1920-30. Stopgezet begin 1981.

Typisch complex van een dorpsbrouwerij ondergebracht in een vroeger landbouwbedrijf met lage bakstenen bedrijfsgebouwen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rondom een gekasseide binnenplaats afgesloten in de noordhoek met een ijzeren hek aan een bakstenen pijler. Aan de Brouwerijstraat gelegen brouwerswoning met 19de-eeuwse kern en vernieuwde gevel van jaren 1920 na de oorlogsschade. Ten oosten, rechthoekig brouwerijgebouw van het cascadetype - opgetrokken uit baksteen met gele bakstenen speklagen onder afgeknot dak bekroond met een kap met typisch latwerk voor de afkoeling. Hoge schoorsteen in de zuidhoek.

• PATROONS W., Bier, Antwerpen, 1979, p. 172-173.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen

Aanvullende informatie

Van het typisch complex van een dorpsbrouwerij ondergebracht in een vroeger landbouwbedrijf met bedrijfsgebouwen gegroepeerd rondom een gekasseide binnenplaats, zijn slechts enkele elementen bewaard. Het rechthoekig brouwerijgebouw, de brouwerswoning en de schoorsteen zijn nu aan alle zijden volledig omgeven door nieuwbouw. De brouwerijsite werd in de jaren 1990 herbestemd en omgevormd tot cultureel centrum De Brouwerij.

Auteurs: Jacobs, Els