Gesloten hoeve

Beschrijving

Hoeve van het gesloten type met ingang ten noorden, woonhuis ten westen, deels tot woonhuis omgebouwde dienstgebouwen ten noorden en ten oosten, stallen ten oosten en schuur en wagenhuis ten zuiden van het grotendeels verharde binnenerf. Gewitte omheiningsmuur met ezelsrug en inspringende inrij met ijzeren hek aan vierkante gewitte pijlers.

Woonhuis van vijf traveeën onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat) tussen zijaandaken met vlechtingen en schouderstukken, in kern daterend uit de 17de eeuw of begin 18de eeuw. Heden in imitatiebaksteen geschilderde erfgevel met vernieuwde brede vensters in gecementeerde omlijsting en rechthoekige deur in derde en vijfde travee. Gewitte achtergevel en zijgevels, rechts uitziend op straat.

Rechts, voor het woonhuis aangebouwd dienstgebouwtje (nok parallel aan de straat) met aansluitend de straatmuur.

Links van het hek, op de rooilijn gelegen, thans tot woonhuis omgevormd dienstgebouw met gewitte bakstenen gevels onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat) tussen zijaandaken met vlechtingen, minstens opklimmend tot de 18de eeuw. Vernieuwde vergrote vensters. Aflijnende getrapte daklijst.

Ten oosten, gewitte bakstenen stallen onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat) tussen zijaandaken met vlechtingen, in kern ook minstens uit de 18de eeuw. Linker travee omgevormd tot woonhuis. Rechter staltravee met onder meer korfboogdeur en mestvaalt ervoor. Achtergevel ondersteund door steunberen.

Ten zuiden, ruime verankerde bakstenen schuur met wagenhuis; gevelsteentje gedateerd 1864. Erfgevel met arcade van zeven rondbogen, waaronder drie gedicht. Aflijnende getrapte daklijst.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen