erfgoedobject

Kasteel van Eke

bouwkundig element
ID
38676
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38676

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel van Eke
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel van Eke
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Heerlijk kasteel van Eke in de nabijheid van de Schelde. Vernield in de 15de en de 16de eeuw. Afgebeeld in A. Sanderus, Flandria Illustrata. Kasteel eertijds gelegen op een circulaire dubbel omwalde motte binnen een natuurlijke meander van de Oude Schelde. De buitenste walgracht stond op vijf plaatsen in verbinding met de Oude Schelde. Circa 1753-1762 nieuwe aanleg met rechthoekige dubbele omgrachting en met verlegging van de Oude Schelde. Het kasteel werd door graaf de Lichtervelde heropgebouwd in 1753 en later uitgebreid met de nog bestaande dienstgebouwen. Het grachtensysteem werd nog eens gewijzigd eind 18de eeuw begin 19de eeuw. De hoofdtoegang was steeds naar het noorden gericht en vanaf het eerste kwart van de 19de eeuw was er een zijingang naar de Steenweg. Kasteel zwaar beschadigd tijdens de Eerste Wereldoorlog bij de terugtocht van het Duitse leger in 1918. Enkele jaren later gesloopt. Bijgebouwen omgevormd tot woning. Domein sedert 1972 gedeeltelijk doorsneden door de Nieuwe Steenweg. Ten noorden, voormalig inrijhek tussen bewaarde pijlers met vaasbekroning. Bakstenen boogbrug over de walgracht leidend naar het voorhof met oorspronkelijk het hoofdgebouw (gesloopt) en aan weerszij de nog behouden dienstgebouwen, tussen de twee bogen jaarsteen met vermelding "Anno 1755". Ten noordwesten, voormalig dienstgebouw, heden woning, van negen traveeën en anderhalve bouwlaag onder schilddak (pannen) met recent toegevoegde dakkapellen. Oorspronkelijk bepleisterde en beschilderde, heden gecementeerde lijstgevel afgebakend met hoekpilasters met Lodewijk XVI-console. Middenrisaliet van drie traveeën met rondboogarcade waarin rechthoekige poorten en lunetten, eveneens afgelijnd met Lodewijk XVI-pilasters en bekroond met een driehoekig fronton. Zijtraveeën met rechthoekige vensters met roedeverdeling en mezzanino-vensters in vlakke omlijsting. Omlopend hoofdgestel. Blinde zijgevels, noordgevels met twee spaarvelden.

Ten noordoosten, gelijkaardig dienstgebouw, met in de zijtraveeën blinde vensters en pseudo-ramen.

  • Rijksarchief Gent, Fonds Eke, nr. 150.
  • Rijksuniversiteit Gent, Fonds Vliegende Bladen, I, Eecke.
  • BAUTERS L., Archaeologisch inventaris Vlaanderen Band IV, Eke, Gent, 1985, p. 287-298.

Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Bunker D5

  • Is deel van
    Eke


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kasteel van Eke [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38676 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.