erfgoedobject

Kasteeldomein Nieuw Kasteel

bouwkundig / landschappelijk element
ID
38682
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38682

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteeldomein Nieuw Kasteel
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Nieuw Kasteel
  Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Zogenaamd Nieuw Kasteel, heden Medisch Pedagogisch Instituut Sparrenhove, gebouwd in 1864 door baron Theodore de Pelichy. Neoclassicistisch kasteel op rechthoekige plattegrond met ten zuiden de voormalige koetshuizen. IJzeren toegangshek tussen arduinen zuilen in de noordoosthoek van het park. Sinds de inrichting als Medisch Pedagogisch Instituut in 1961 (voorheen heropvoedingsgesticht "Bondroit") uitgebreid met verschillende nieuwe paviljoenen ten westen en ten noorden achter het kasteel en bij de vroegere koetshuizen ten zuiden aan de grens van het park.

Blokvormig kasteel van vijf traveeën en drie bouwlagen op arduinen plint onder schilddak (leien, nok parallel aan de straat) met haast identieke bepleisterde en geschilderde voor- en achtergevel gemarkeerd door een drie traveeën breed middenrisaliet onder bekronend driehoekig fronton en voorafgegaan door een arduinen trap van zes treden. Verhoogde begane grond met imitatiebanden en aflijnend horizontaal cordon. Verticale accenten door geblokte hoekpilasters en kolossale Korinthische pilasters op het middenrisaliet van de voorgevel. Rondboogvormige deurvensters en rechthoekige zij- en bovenvensters in geprofileerde omlijsting met sluitsteen. Iets rijker gedecoreerde voorgevel met Korinthische pilasters, balusterborstweringen op de hoofdverdieping en versierde borstweringen met panelen en leeuwenkopjes op het risaliet. Aflijnend hoofdgestel met kroon- en tandlijst op klosjes. Driehoekig fronton met ingeschreven omlijste oculus. Rechter zijgevel van vier traveeën met bepleisterd parement en eenvoudige rechthoekige vensters. Linker zijgevel beraapt met rechthoekige vlak omlijste vensters waaronder verschillende gedicht en hoge vensters met glas in lood in art-nouveaustijl van het trappenhuis in de derde travee, hoofdgestel met gepleisterd jaartal 1864.

Grotendeels aangepast interieur met in de vestibule stucplafond met fraaie uitgewerkte rozet met vruchten- en bloemenkorven en engelenfiguurtjes.

Aangepaste koetshuizen met tot vensters omgebouwde grote poorten en steekboogvormige bovenvensters onder rondboogarcade op geblokte pilasters. Afdekkend schilddak (pannen, nok loodrecht op de straat).


Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Bunker E7

 • Is deel van
  Steenweg


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Kasteeldomein Nieuw Kasteel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38682 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.