Kasteeldomein Nieuw Kasteel

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteeldomein Nieuw Kasteel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Nieuw Kasteel

Beschrijving

Zogenaamd Nieuw Kasteel, heden Medisch Pedagogisch Instituut Sparrenhove, gebouwd in 1864 door baron Theodore de Pelichy. Neoclassicistisch kasteel op rechthoekige plattegrond met ten zuiden de voormalige koetshuizen. IJzeren toegangshek tussen arduinen zuilen in de noordoosthoek van het park. Sinds de inrichting als Medisch Pedagogisch Instituut in 1961 (voorheen heropvoedingsgesticht "Bondroit") uitgebreid met verschillende nieuwe paviljoenen ten westen en ten noorden achter het kasteel en bij de vroegere koetshuizen ten zuiden aan de grens van het park.

Blokvormig kasteel van vijf traveeën en drie bouwlagen op arduinen plint onder schilddak (leien, nok parallel aan de straat) met haast identieke bepleisterde en geschilderde voor- en achtergevel gemarkeerd door een drie traveeën breed middenrisaliet onder bekronend driehoekig fronton en voorafgegaan door een arduinen trap van zes treden. Verhoogde begane grond met imitatiebanden en aflijnend horizontaal cordon. Verticale accenten door geblokte hoekpilasters en kolossale Korinthische pilasters op het middenrisaliet van de voorgevel. Rondboogvormige deurvensters en rechthoekige zij- en bovenvensters in geprofileerde omlijsting met sluitsteen. Iets rijker gedecoreerde voorgevel met Korinthische pilasters, balusterborstweringen op de hoofdverdieping en versierde borstweringen met panelen en leeuwenkopjes op het risaliet. Aflijnend hoofdgestel met kroon- en tandlijst op klosjes. Driehoekig fronton met ingeschreven omlijste oculus. Rechter zijgevel van vier traveeën met bepleisterd parement en eenvoudige rechthoekige vensters. Linker zijgevel beraapt met rechthoekige vlak omlijste vensters waaronder verschillende gedicht en hoge vensters met glas in lood in art-nouveaustijl van het trappenhuis in de derde travee, hoofdgestel met gepleisterd jaartal 1864.

Grotendeels aangepast interieur met in de vestibule stucplafond met fraaie uitgewerkte rozet met vruchten- en bloemenkorven en engelenfiguurtjes.

Aangepaste koetshuizen met tot vensters omgebouwde grote poorten en steekboogvormige bovenvensters onder rondboogarcade op geblokte pilasters. Afdekkend schilddak (pannen, nok loodrecht op de straat).

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen