Eclectisch burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Nazareth
Deelgemeente Eke
Straat Steenweg
Locatie Steenweg 46, Nazareth (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Nazareth (adrescontroles: 01-03-2008 - 01-03-2008).
  • Inventarisatie Nazareth (geografische inventarisatie: 01-01-1991 - 31-12-1991).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Typologieburgerhuizen
Stijleclecticisme
Dateringvóór WO I
Betrokken personen

Beschrijving

Alleenstaand eclectisch burgerhuis met art-nouveau-elementen, daterend van 1909 naar ontwerp van architect H. Vaerwyck. Enkelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (leien en pannen, nok parallel aan de straat), met voortuintje afgesloten met een nieuw bakstenen muurtje. Voorgevelparement van witte en groene geglazuurde tegels op een arduinen plint. Gemarkeerd linker zijrisaliet met bekronende klokgevel met arduinen topstukken, rechthoekige poort en trapeziumvormige houten erker op de bovenverdieping. Rechthoekige benedenvensters onder ijzeren I-latei en steekboogvormige bovenvensters onder tweekleurige strek en waterlijst. Twee middelste deurvensters met fraai ijzeren balkon op consoles. Zijvensters met sgraffitopanelen in de borstwering en als fries onder de kroonlijst. Beraapte zij- en achtergevels.

Bron: Bogaert C. & Lanclus K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Bogaert, Chris & Lanclus, Kathleen

Datum tekst: 1991

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Steenweg

Steenweg (Nazareth)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.