erfgoedobject

Landhuis Kasteel

bouwkundig element
ID
38686
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38686

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis Kasteel
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis Kasteel
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalig "Kasteel", later bekend als "speelgoed" van advocaat P.J. Jacobsen (midden 18de eeuw) en landhuis De Bock (midden 19de eeuw). Gelegen naast de oude kerk (ten noorden) en ten oosten grenzend aan de oude Schelde. Voorheen deels ommuurd en omgracht domein, volgens een 18de-eeuwse kaart verbonden met het neerhof door een brugje over de brede wal, met huis met toren ("casteel") en alleenstaand hoog gebouwtje, vermoedelijk een duiventoren. Heden aangepast huis in grote tuin met beukendreef leidend naar de Steenweg. Imposant toegangshek en muur met ijzeren hek in de as van het huis. Centraal hek tussen vierkante, gemetste pijlers met oorspronkelijk zware bekronende siervazen, geflankeerd door kleine hekken en lagere hekpijlers met siervazen, vermoedelijk aangelegd circa 1850 bij de aanpassingen van het landhuis. Oude prentkaarten tonen nog een zeshoekig paviljoentje op de linker hoek. Een kerkweg leidend langsheen de kerkhofmuur vormt een tweede toegang.

Achterin gelegen landhuis van zeven traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (pannen, nok parallel aan straat) en eenvoudig bepleisterd en beschilderd parement, uit midden 19de eeuw. Bewaarde oude kern, vermoedelijk uit de 17de eeuw, in traditionele bak- en zandsteenbouw met aangebouwde traptoren; oorspronkelijk ook een tweede aanleunend gedeelte met trapgevels. Oorspronkelijk hoofdgebouw herkenbaar aan de zandstenen plint in de vijf linker traveeën, de zandstenen hoekblokken tot de tweede bouwlaag op de linker hoek en de nu nog bewaarde maar volledig ingebouwde traptoren met zandstenen spiltrap. Circa 1850, toen het kasteeltje eigendom werd van Desiré De Bock, kreeg het gebouw vermoedelijk zijn huidige vorm met drie bouwlagen en bepleisterd parement doorbroken door rechthoekige vensters op arduinen dorpels. Een omlopende kroon- en tandlijst lijnt de gevels af. Rechthoekige voor- en achterdeur met empire getinte waaier. Volledig begroeide achtergevel. Links zijgevel met vier verankerde traveeën (tot de tweede bouwlaag), op de begane grond verbouwd met garagepoort.

Interieur

Interieur met bewaarde ingebouwde traptoren van bak- en zandsteen met zandstenen spiltrap (heden met hout bekleed), 18de-eeuwse salons met stucplafonds, met stuc versierde schouwen en deuren met supraporte in Lodewijk XVI-stijl.

  • Rijksuniversiteit Gent, Kaarten en plans, Zichten.
  • Stadsarchief Gent, Atlas Goetghebuer.
  • BAUTERS L., Archeologische inventaris Vlaanderen, Band IV, Eke, Gent, 1985, p. 255-261.
  • VLERICK C., Zichtkaarten van Eke, in Heemkring Scheldeveld, Jaarboek X, 1981, p. 101-102.

Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Dreef van opgaande bruine beuken bij landhuis

  • Is deel van
    Steenweg


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Landhuis Kasteel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38686 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.