Twee hoeves De Brabandere

Beschrijving

Twee voormalige hoevetjes van de gebroeders De Brabandere die in het vierde kwart van de 19de eeuw elk een landbouwstokerij oprichtten. Begin 20ste eeuw werd de stokerij achter nummer 18 omgevormd tot maalderij, deze achter nummer 20 werd uitgebreid met een brouwerij die in 1922 werd stopgezet.

Nummer 18. Woonhuis van zes traveeën onder zadeldak (pannen, nok evenwijdig met de straat), daterend van circa 1800. Gewitte voorgevel op gepikte plint met rechthoekige vensters met luiken, bewaard houtwerk en deur met bovenlicht. Rechthoekige venstertjes met sponning en duimen boven de aangebouwde stallen onder lessenaarsdak in rechter zijpuntgevel. Aanpalend hek naar gekasseid binnenerf en bewaarde schuur. De stokerij- en maalderijgebouwen rechts hiervan werden reeds gesloopt.

Nummer 20. Volledig aangepast woonhuis en nog deels bewaarde brouwerijgebouwen achteraan.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen