erfgoedobject

Villa Pintelon

bouwkundig element
ID
38724
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38724

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Pintelon
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Villa Pintelon met tuin
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Het buitenhuis van de familie Pintelon is gelegen in een residentiële dreef in de Latemse bossen.

In de jaren 1930 werd het gebied verkaveld voor villabouw. Eén van de eerste villa's in de bossen van Heidebergen was het buitenverblijf van bouwkundige Oscar Pintelon (1905-1986) en werd gebouwd in 1934. Het buitenhuis van de familie Pintelon is ingeplant in een grote rechthoekige tuin met boomgaard, toegankelijk via een nu verdwenen hek en omgeven door lage witgeschilderde bakstenen muurtjes.

De villa is een opmerkelijke constructie in baksteen en beton met verspringende volumes onder platte daken. Stilistisch is de villa illustratief voor het modernisme tijdens het interbellum. Er is een sterke contrastwerking tussen vierkante en halfcirkelvormige ruimtes met omlopend overluifeld terras en horizontale en verticale vensterregisters, laatstgenoemde met hoog uitgerekte smalle ramen. De buitenmuren zijn gepleisterd en voorzien van decoratieve gemetselde vlakken van baksteen met dieperliggende horizontale voegen. De verspringende platte daken waren oorspronkelijk afgeboord met geglazuurde dakpannen.

Het interieur en mobilair is grotendeels bewaard.

  • VERMEULEN A. 1986: De Leie, Natuur en cultuur, Tielt, 551-552.
  • BOGAERT C. & LANCLUS K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N3, Brussel - Turnhout.

Bron     : Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DO002134, Villa Pintelon.
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Villa Pintelon [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38724 (Geraadpleegd op )