Kunstenaarswoning George Minne

Beschrijving

Voormalig woonhuis met atelier van de beeldhouwer en tekenaar George Minne (1866-1941), door hem ontworpen en gebouwd in 1907 en uitgevoerd door de Latemse schrijnwerker en aannemer Jules Maebe, die ook de eerste villa’s in het Leiedorp bouwde. De kunstenaar stierf hier in 1941. Daarna is het huis verbouwd en een tijdlang in gebruik geweest als café-restaurant, later, na de verkoop in 1969 en tot heden, terug particuliere woning. Achter het huis werden nieuwe bijgebouwen opgericht.

Alleenstaand herenhuis van twee bouwlagen onder schilddak (pannen), met witgepleisterde lijstgevel naar 18de-eeuws classicistisch model, met gemarkeerd middenrisaliet onder driehoekig fronton met oculus en guirlande. Rechthoekige vensters met persiennes en centrale deur in een geprofileerde omlijsting, met bekronend, later toegevoegd ijzeren balkon.

G. Minne, zoon van een Gents architect, die zelf gedurende twee jaar de lessen architectuur aan de academie volgde, ontwierp zijn eigen huis. Het ontwerp van de woning, ook binnenshuis getuigt van uiterste soberheid, wars van alle overbodige decoratie. "De ingekeerdheid, onthechting, stilte, anti-barok, vergeestelijking, constructivistisch symbolisme" die zijn werk kenmerkt komt ook tot uiting in zijn dagelijkse leefomgeving, in een huis met witgekalkte kamers, schaars bemeubeld.

Bron: Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO002313, Kunstenaarswoningen in Sint-Martens-Latem (S.N., 2007).