Teksten van Kunstenaarswoning Albijn Van den Abeele

Kunstenaarswoning Albijn Van den Abeele ()

Woonhuis gebouwd in 1881 door Albijn (Binus) Van den Abeele (1835-1918), burgemeester van Latem van 1869 tot 1876, gemeentesecretaris van 1876 tot 1909, schrijver en landschapsschilder.

Historiek

Albijn Van den Abeele was de stamvader van de Latemse school, onder zijn hoede kwamen immers de eerste kunstenaars zich te Latem vestigen. Hij verbleef er tot zijn overlijden in 1918. Het huis is een belangrijk trefpunt van Latemse schilders, beeldhouwers, schrijvers, dichters in de jaren tussen 1884 en 1914 (Xavier en César De Cock, Emile Claus, George Minne, Karel van de Woestijne, Gustave van de Woestyne e.a.). Vanuit het atelier op de eerste verdieping heeft Binus van den Abeele een hele reeks schilderijen gemaakt die een zicht geven op de omgeving (de voormalige jeneverstokerij, de dorpskerk, de tuinderijen). Het huis wordt anno 2007 nog steeds bewoond door de familie Van den Abeele.

Beschrijving

De dorpswoning is gelegen in een omhaagde voortuin en telt drie traveeën en twee bouwlagen onder een schilddak (pannen). Het betreft een dubbelhuis met bepleisterd parement afgelijnd door geblokte hoekpilasters. De getoogde omlijste vensters met vernieuwd houtwerk op arduinen lekdrempels zijn op de begane grond voorzien van persiennes. De deur is gevat in een geblokte omlijsting onder een druiplijst. De lijstgevel wordt afgelijnd door een kroon- en tandlijst op klosjes. De zij- en achtergevel zijn beraapt. Tegen de achtergevel werd in 1999 een leefruimte aangebouwd naar ontwerp van architect M. Flamme. Ook het interieur werd aangepast.

• BOGAERT C. & LANCLUS K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N3, Brussel - Turnhout, 371.
  • VERMEULEN A. 1986: De Leie. Natuur en cultuur, Tielt, 297-299.

Bron: Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO002313, Kunstenaarswoningen in Sint-Martens-Latem.

Dorpswoning ()

Dorpshuis in omhaagde voortuin van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (pannen, nok parallel aan de straat), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bronzen gedenkplaat van A. Van den Abeele naast de deur. Dubbelhuis met bepleisterd parement afgelijnd door geblokte hoekpilasters. Getoogde omlijste vensters op arduinen lekdrempels, met persiennes op de begane grond (vernieuwd houtwerk). Deur in geblokte omlijsting onder druiplijst. Aflijnende kroon- en tandlijst op klosjes.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen