erfgoedobject

Villa La Clairière

bouwkundig element
ID
38747
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38747

Juridische gevolgen

Beschrijving

Midden een uitgestrekt bebost park gelegen monumentale villa van de familie Van Schoote naar ontwerp van architect Valentin Vaerwyck, daterend van 1929. Het bos is nog een deel van de Warande van de heerlijkheid van Nevele in Deurle en Latem. In de straatbocht opmerkelijk toegangshek met twee in bak- en zandsteen gemetste rondboogdoorgangen met ijzeren hekken voor voetgangers verbonden door een centraal hek voor de wagens. Op een open hoogte ingeplante villa in L-vorm met twee bouwlagen onder schild- en zadeldak (leien) voor de markante puntgevels met houten bebording. Bak- en natuurstenen gevels geritmeerd door erkers en rechthoekige vensters met houten roedeverdeling en luiken. Portalen en terrassen met brede bordestrappen ervoor en de aangebouwde lagere dienstvleugel met korfboogdoorrit en garagepoorten geven het geheel een monumentaal allure.

  • DE SMET F., Valentin Vaerwyck, zijn werk, Brussel, 1932, p. 122-128.

Bron     : Bogaert C. & Lanclus K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  : 1991


Relaties

  • Is deel van
    Golfterrein - Buizenberg - Warandebos

  • Is deel van
    Latemstraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Villa La Clairière [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38747 (Geraadpleegd op 14-04-2021)