Villa Les Buttes Sainte Aldegonde

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Les Buttes Sainte Aldegonde

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Deurle

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Deurle

Beschrijving

Villa gebouwd in 1907 door baron H. della Faille d' Huysse, burgemeester van Deurle van 1888 tot 1922, in plaats van het eclectische kasteel naar ontwerp van L. Minard (1847), (zie Leiepark).

Grote op een natuurlijke duinenheuvel gelegen villa met omringend boomrijk park met monumentaal toegangshek tussen vierkante arduinen hekpijlers. Neoclassicistisch getint gebouw van bak- en natuursteen. Rechthoekige plattegrond, één bouwlaag en mansardedak (leien) met centrale dakkapel onder gebogen fronton en talrijke dakvenstertjes. Voorgevel gemarkeerd door een gevelbrede portiek met gekoppelde Ionische zuilen en bekronende balustrade. Achtergevel met halfrond uitgebouwde zijtraveeën.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen