Herberg en winkeltje In den Transvaal

Beschrijving

Voormalige herberg en winkeltje zogenaamd "Het Land van Nevele" en vanaf 1896 "In den Transvaal", naar een herbergier die uitgeweken was naar Transvaal. Gebouwd in 1770 (zie uithangteken). Loodrecht op de straat ingeplant met behoud van een deel van de oude pastorie in de achterste travee.

Verankerd, gewit bakstenen gebouw op gepikte plint, drie traveeën en één bouwlaag onder geknikt zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat). Haast blinde straatgevel met aandak en vlechtingen. Huidige voorgevel met rechthoekige deur en eenvoudige rechthoekige vensters met luiken.

Smeedijzeren uithangteken met huisnaam en jaartal links boven de deur. Oorspronkelijke voorgevel uitziend op voortuintje van nummer 41, met twee houten kruiskozijnen met luiken en kleine roedeverdeling. Sporen van gedichte deur tussen de vensters. Overstekend dakschild op versierde consooltjes.

Interieur met behouden balkenzoldering met onder meer een vroeg 17de-eeuwse balk (haaks op de straat) met versierde slof, van de oude kern van de pastorie en een moerbalk (parallel aan de straat) met jaartal 1770 in het deel van de herberg. Bakoven in de kelder.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen