Herberg d'Ouwe Hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg d'Ouwe Hoeve

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Deurle

Beschrijving

Voorheen zogenaamd "'t Blauw Huys", later "Oud Gemeentehuis" en sinds 1953 "D 'Ouwe Hoeve". Sedert 1749 bekend als herberg, vanaf 1826 school en van 1843 tot 1854 gemeentehuis-herberg. Gewit loodrecht op de straat ingeplant bakstenen gebouw van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen), van 1742, heden met voornamelijk 19de-eeuws voorkomen. Voorgevel uitziend op de kerk en de vrijheidsboom van 1905. Rechthoekige vensters met kleurrijk geschilderde luiken en centrale deur. Vernieuwd interieur.

• BIJN F. & VAN DER PLAATSEN R., Uit het fotoarchief van Deurle, Heemkring Scheldeveld, Jaarboek VI, 1976, p. 98.
  • DEVOS P., De gemeentehuizen van Oost-Vlaanderen, Gent, 1982, p. 811.
  • VAN DEN HEEDE U., Oude herbergen te Deurle, Heemkring Scheldeveld, Jaarboek VIII, 1978, p. 60-61.

Bron     : Bogaert C. & Lanclus K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen