Villa La Butte

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa La Butte

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Deurle

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Deurle

Beschrijving

Monumentale op een kleine zandheuvel gelegen villa in Engelse cottagestijl gebouwd in 1909 door Henri de Spoelberch, burgemeester van 1922 tot 1937, heden sterk verwaarloosd. Omringend boomrijk park met fraai ijzeren toegangshek tussen arduinen pijlers.

Villa op grillige plattegrond met twee bouwlagen onder leien daken. Symmetrisch opgebouwde voorgevel met twee vooruitspringende afgeknotte puntgevels in vakwerk op een bak- en natuurstenen onderbouw. Gelijkaardige puntgevels in zij- en achtergevel. Centrale ingangsportiek met trap en bekronend balkon. Rechthoekige vensters (onder meer houten en stenen kruiskozijnen) of korfboogvensters en erkers met kleine roedeverdeling.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen