Villa Molenberg

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Molenberg

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Deurle

Beschrijving

De villa Molenberg is een ruim landhuis gebouwd op de plaats van het zogenaamde Palenhuis van de schrijver Cyriel Buysse naast de molen. In 1926 liet hij het nog bestaande modelmolentje bouwen als herinnering aan de verdwenen molen. De huidige villa gebouwd in 1939 in opdracht van de zoon van Cyriel Buysse naar ontwerp van F. Coppieters. Het betreft een beschilderde bakstenen constructie met twee bouwlagen onder verspringende strodaken. Er is een opmerkelijk omlopend balkon op de bovenverdieping van waaruit men een prachtig vergezicht heeft over de Leie.

• Gemeentearchief Sint-Martens-Latem, Bouwaanvragen.
  • Twee villa's midden een bevallige omgeving van den Gentschen Architect F. Coppieters, (Kunst van Bouwen, 4, 1941, p. 7-10).

Bron     : Bogaert C. & Lanclus K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris