erfgoedobject

Sint-Christoffelkapel

bouwkundig element
ID
38795
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38795

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Grafkapel
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Grafkapel van de familie de Kerchove de Denterghem - Vilain XIIII, heden ook zogenaamd Sint-Christoffelkapel. Ruime, tegenover de Dorpsstraat ingeplante bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond met één travee onder zadeldak (leien, nok loodrecht op de straat), gebouwd in 1853. Bakstenen constructie boven hoge arduinen sokkel van de grafkelder, opgetrokken in neoromaanse stijl met brede voorpuntgevel, afgelijnd door verdiepte pilasters met gesculpteerd topstuk. Boven het bordes van vier trappen, rondboogdeur in bakstenen omlijsting, onder brede bakstenen boog. Vleugeldeur met ijzeren traliewerk met onder meer initialen D.D. en de 18de eeuw. Zijgevels met gekoppelde rondboogvensters. Blinde achtergevel met witmarmeren grafplaten van de familie de Denterghem. In 1981 gerestaureerd door de Sint-Christoffelgilde en toegewijd aan hun patroonheilige. Op een altaar van 1787 (overgebracht uit de kloosterkapel) werd een Sint-Christoffelbeeld geplaatst.

  • VAN KERSCHAVER T., Kapellen in ons werkgebied, in Heemkring Scheldeveld, Jaarboek XII, 1983, p. 174-178.

Bron     : Bogaert C. & Lanclus K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  : 1991


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Sint-Christoffelkapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38795 (Geraadpleegd op 22-06-2021)