erfgoedobject

Villa ontworpen door Oscar Vande Voorde

bouwkundig element
ID
38796
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38796

Juridische gevolgen

Beschrijving

Villaatje in art-nouveaustijl gebouwd door architect Oscar Vande Voorde als modelwoning op de Brusselse Wereldtentoonstelling van 1910 en nadien hier heropgebouwd als buitenverblijf. Op een bordes van tien treden gelegen rechthoekig gebouw met één bouwlaag onder overstekend schilddak (leien). Centrale rondboogdeur in portaal, met decoratieve bloemenomlijsting onder gebogen daklijst en bekronend parabolisch dakvenster. Links en rechts trapeziumvormige erkerramen met glas in lood in de bovenlichten.

Art-nouveauinterieur en meubilair, eveneens naar ontwerp van Oscar Vande Voorde en evenals het exterieur uitgevoerd in een stijl beïnvloed door de Schotse Glasgow-school en de Wiener Sezession.

Tuinaanleg met terrassen en links en rechts van het huis paviljoentjes, respectievelijk in hout onder leien koepeldakje en in natuursteen in de vorm van een rotonde met Ionische zuilen, houten tuinafsluiting met geometrisch patroon.


Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Dorpskom Deurle

  • Is deel van
    Philippe de Denterghemlaan


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Villa ontworpen door Oscar Vande Voorde [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38796 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.