erfgoedobject

Klooster en meisjesschool

bouwkundig element
ID
38797
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38797

Juridische gevolgen

Beschrijving

Klooster en meisjesschool van de zusters van Sint-Vincentius a Paulo, gesticht in 1853 op initiatief van de kasteelbewoners, de Kerchove de Denterghem-Vilain XIIII. Eerste vestiging in een boerenhuisje in de Pontstraat, onder meer met kantschool. In 1865, bouw van een nieuwe school en het klooster bekostigd door Philip de Denterghem naar ontwerp van architect Bordieux. Ingehuldigd in 1867 en onder patronaat van Sint-Jozef geplaatst.

Kloostergebouw: bakstenen gebouw op kruisvormige plattegrond, opgetrokken in een eerder landelijke villastijl met twee bouwlagen en overstekend schilddak afgezoomd met houten windveren. Markant breed middenrisaliet onder pseudo-fronton. Aflijnende hoekpilasters bezet met terracottategels. Verder horizontaliserende arduinen kordons en baksteenfriezen. Licht getoogde vensters met ruitvormige roedeverdeling. Een Sint-Jozefbeeld prijkt op de middenpenant van de bovenverdieping. Rechts aanleunende klaslokalen van één bouwlaag onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat).

  • VAN DER PLAETSE R., Klooster en Meisjesschool te Deurle, in Heemkring Scheldeveld, Jaarboek VII, 1977, p. 47-61.

Bron     : Bogaert C. & Lanclus K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  : 1991


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Klooster en meisjesschool [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38797 (Geraadpleegd op 26-02-2021)