Landhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis

Beschrijving

Voormalig neerhof van het kasteel "Ter Laecke" (nummer 83). Achterin, aan de Leiebocht gelegen hoeve minstens opklimmend tot de 17de eeuw en verbouwd tot landhuis. Een later aangebrachte cartouche boven de deur vermeldt het jaartal 1685.

Oorspronkelijke hoeve bestaande uit een laaghuis van drie traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat) met links zijaandak met vlechtingen en een hooghuis van één travee onder hoger zadeldak met links zijaandak met vlechtingen en rechts zijtrapgevel (9 treden + topstuk). Sporen van een hoog, gedeeltelijk gedicht kruiskozijn in de geveltop. Verankerde gewitte gevels op gepikte plint met vernieuwde houten kruiskozijnen met luiken. In 1931 en 1953 respectievelijk rechts en achteraan vergroot onder doorgetrokken manke zadeldaken en toevoeging van dakvensters. Behouden korfboogdeurtje met natuurstenen dagkanten.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen