erfgoedobject

Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie met tuin

bouwkundig element
ID
38816
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38816

Juridische gevolgen

Beschrijving

Ten tijde van abt Fulgentius Biebuyck opgetrokken door de abdij van Affligem. Dubbelhuis met twee verdiepingen van zeven traveeën en een zadeldak (leien) met houten dakkapellen, "gebouwd in 1758/ hersteld in 1862" volgens het opschrift boven de achterdeur. Baksteenbouw met gecementeerde plint. Hoge steekboogvensters met negblokken en lekdrempels. Voordeur in een uitgewerkte spiegelboogomlijsting van arduin in Louis XV-stijl, met geprofileerd beloop, neuten en imposten, sluitsteen en druiplijst; houten tussendorpel en deurwaaier. In de achtergevel, een eenvoudige steekboogdeur met kwartholle arduinen omlijsting. Tuin met bakstenen omheiningsmuur voorzien van een overluifelde inrijpoort met steekbooglatei en als pijlers opgevatte posten van baksteen, daterend van 1862.

  • MERTENS R., Geschiedenis van Essene, (1971).

Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  : 1975


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie met tuin [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38816 (Geraadpleegd op 20-06-2021)