Hoeve Hof te Bremt of Penitenciërshof

Beschrijving

Zogenaamd "Hof te Bremt" of "Penitenciërshof" (laatstgenoemde naar een eigenaar penitenciërkanunnik?). Voormalige gesloten hoeve met ruime binnenplaats, uit de tweede helft van de 18de eeuw en de 19de eeuw, heden niet meer in bedrijf.

Ten noordoosten, boerenhuis met één bouwlaag en zadeldak (pannen) naar verluidt tot voor circa 30 jaar nog onder een strodak.

Straatgevel voorzien van een zandstenen rondboogdeur met negblokken, imposten, sluitsteen met opschrift "Anno 1768" en korte druiplijst; recente rechthoekige vensters doch sporen van de oorspronkelijke steekboogvormige. Aan de erfzijde, twee steekboogvensters en een -deur in omlijstingen van gesinterde steentjes; voorts rechthoekige vensters met lekdrempel, twee van een onderkelderde opkamer. Zijgevels met vlechtingen.

Ten oosten, lage stal onder zadeldak en ten zuiden, dwarsschuur met afgesnuit zadeldak (pannen); heden baksteenmetselwerk uit de 19de eeuw doch eertijds vakwerk- en leembouw, met resterende zuiderschuurpoort in stijl- en regelwerk. De westzijde was tot circa 1960 afgebakend door een omvangrijke langsschuur die na instorting werd afgebroken.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne