Watermolen Bellemolen

Gemeente Affligem

omvat de bescherming als monument Watermolen Bellemolen: korenwatermolen
gelegen te Stationsstraat 11 (Affligem)

omvat de bescherming als monument Watermolen Bellemolen: oliemolen

omvat de bescherming als monument Watermolen Bellemolen: stallingen

Beschrijving

Voormalige, van de abdij van Affligem afhankelijke watermolen op de Bellebeek, vermeld sedert 1149 en gebouwd op een door graaf Hendrik van Leuven in 1068 geschonken grondgebied; herstelling der gebouwen in 1593 na vernieling tijdens de godsdienstoorlog; in 1688 wordt het toen ingevallen, heden nog bewaarde molenwerk vermaakt; in 1796 gekocht door de toenmalige pachters; gerestaureerd en ingericht als restaurant in de jaren 1964-67. Bepleisterd molenaarshuis onder afgesnuit zadeldak (leien); oudere kern (17de eeuw?) naderhand aangepast; onderbouw en waterkering van zandsteen met behouden waterrad. Rechthoekige muuropeningen, de deur met afgeschuinde posten en negblokken van zandsteen; " Anno 1149" ingegrift in de nieuwe deurlatei wijzend op de stichting. Ertegenover, twee verdiepingen hoog dienstgebouw onder zadeldak (pannen) met opschrift "J.B. Van de Putte/ M.J. de Backere/ 189." naast een geprofileerde poortomlijsting van arduin. Ten noorden, in U-vorm opgestelde hoevegebouwen rondom een geplaveide binnenplaats, uit einde 18de - begin 19de eeuw.

Beide stalvleugels afgewerkt met vlechtingen en een dubbele fries van rechte en overhoekse muizentand en voorzien van steekboogmuuropeningen in omlijstingen van gesinterde steen met negblokken en sluitsteen van zandsteen. Dwarsschuur met inrijpoort onder houten latei.

• LINDEMANS J., De Bellemolen te Essene, in Eigen Schoon en de Brabander, 1930, p. 33-39.

Auteurs: De Maegd, Christiane & Van Aerschot, Suzanne